Maak kennis met landgoed Het Zand en steek de handen uit de mouwen tijdens de publiekswerkdag!

Kom zaterdag 14 december sfeer proeven op het historische 19de eeuwse landgoed Het Zand in Zelhem/Hengelo Gld. U krijgt tijdens de publiekswerkdag een rondleiding van de familie over het landgoed Het Zand met bos, oude lanen, weilanden en akkers. Op deze dag kunnen belangstellenden meer te weten komen over werken op Het Zand als groene vrijwilliger. U maakt kennis met de werkzaamheden die vrijwilligers kunnen doen om bij te dragen aan de instandhouding hiervan. Aanmelden voor de publiekswerkdag kan door uiterlijk tot en met 12 december een e-mail te sturen naar vrijwilligershetzand@gmail.com.

Historische landgoederen in Nederland zijn de parels in ons landschap met prachtige bossen en monumentale gebouwen. Landgoed Het Zand is een 300 ha groot landgoed, voortkomend uit de 16de eeuwse Marke Dunsborger, in de gemeente Bronckhorst. Het bestaat uit bos afgewisseld met weilanden, akkers, houtsingels en lanen doorkruisd door zandwegen. Op het landgoed staan onder andere een aantal gemeentemonumenten van welke de oudste de Petershut, een voormalig jachthuis, gebouwd is omstreeks 1730. Het landgoed is sinds 1934 in het bezit van de familie Dittlinger en later door vererving van de familie de Fremery en is bijna geheel opengesteld. U kunt er heerlijk tot rust komen en genieten van de natuur. Landgoed Het Zand en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) richten gezamenlijk een vrijwillige landgoedwerkgroep op, die kan helpen bij het herstel en onderhoud.

 

Vrijwilligers worden gastvrij onthaald door Landgoed Het Zand

Landgoedeigenaar Helene de Fremery vertelt: “Werken in de natuur in een groep geeft veel voldoening.” Landgoedeigenaar Emma de Fremery vult aan: “Vele handen maken licht werk en het is gezellig met een vaste groep te werken.”

 

Programma zaterdag 14 december 2019

We verzamelen aan de Berkendijk 4a in Zelhem. Tijdens de ontvangst met koffie/thee om 10.00 uur vertelt landgoedeigenaar Claire Laane-de Fremery over de toekomstplannen van het landgoed en hoe een te vormen vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud. Daarna volgt een rondleiding over het landgoed en kunt u even kort kennismaken met het werk dat gedaan kan worden. Hierbij kunt u denken aan snoeien en zagen in het bos, onderhoud van paden en aanplant van bomen en struiken voor meer biodiversiteit. Op 14 december 2019 staat op het programma snoeiwerk voor het onderhoud van paden en het vrijmaken van boomopslag van een stuk heide en rondom de Grote Vijver.

Om 12.30 uur staat er een lunch klaar voor alle deelnemers. Wim Vanweersch van SLG vertelt over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruitziet bij andere Gelderse landgoed- en buitenplaatswerkgroepen. Na afloop kunt u aangeven of u vaker als vrijwilliger wilt helpen.

Het programma is rond 14.00 uur afgelopen.

 

Vanaf 2012 heeft SLG 30 werkgroepen op Gelderse landgoederen & buitenplaatsen opgezet en heeft hierbij veel ervaring opgedaan met het oprichten, toerusten en begeleiden van vrijwilligersgroepen.
Kijk voor meer informatie op https://landschapsbeheergelderland.nl/landgoed-het-zand/.

 


Noot voor redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Wim Vanweersch van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, tel. 026-3537444/ 06-29321672 of via w.vanweersch@landschapsbeheergelderland.nl.